Golden Visa nedir ve hangi şartlara sahip olursak alabiliriz?

Golden Visa, İspanya’da kalma ve çalışma hakkını veren oturma iznidir. Bunu alabilmek için temel şart, başvuru sahibinin İspanya’ya yatırım yapması, en az 500.000 Euro gayrimenkul satın alınmasıdır. Eğer böyle bir planınız varsa, ilk olarak İspanya’dan gayrimenkul satın almalısınız.

Gayrimenkul yatırımları söz konusu olduğunda her tür gayrimenkul (konut, ticari, boş arazi, park yerleri vs.) size hak kazandırabilir. Ayrıca yatırımınız birkaç küçük yatırımdan da oluşabilir ve bir kez 500.000 Euroya ulaşıldığında, Golden Visa için yeterli şartı taşımış olursunuz.

Golden Visa ayrıca, bir İspanyol şirketine yapılan yatırıma dayanarak olarak da verilebiliyor. Ancak böyle bir durumda asgari yatırım 1.000.000 Eurodur.

GOLDEN ViSA’nın maliyeti nedir?

Yukarıda bahsettiğimiz minimum yatırım gereksinimleri net yatırım tutarlarıdır. Başka bir deyişle, bunlara ek olarak asgari Euro tutarı ile ilişkili işlem maliyetlerini de ödemeniz gerekecektir.

Bir gayrimenkul yatırımı söz konusu olduğunda, bu maliyetler aşağıdakilerden oluşur:

  • Gayrimenkul transferi vergisi (“ITP”): % 6 -% 10, özerk topluluğa bağlı olarak.
  • Damga vergisi (“AJD”): % 0 -% 1,5, mülkiyet türüne ve otonom topluluğa bağlı olarak.
  • Noterler, Kayıtlar ve Bankacılık ücretleri, Hukuk ücretleri ve çeşitli giderler: Toplamda yaklaşık olarak satın alma bedelinin % 2’si.

İşte bu nedenlerle; pratikte, en pahalı özerk topluluklara başvuran gayrimenkul yatırımcılarına verilen Golden Visa, yaklaşık olarak yatırım engelini karşılamak için 570.000 Euro gerektiriyor.

Golden Visanın diğer vizelerden farkı nedir?

Golden Visa, geleneksel İspanyol ikamet izninden çok farklıdır. Bunlar;

  • Golden Visanın yenilenmesi ve İspanya’da asgari bir yıllık kalmak zorunlu değildir.
  • Golden Visa, daha kolay ve hızlı bir başvuru prosedürüne sahiptir.
  • Minimum yatırım yapılsa bile başvuranın sabıka kaydı bulunmazsa, vize başvurusunun doğru bir şekilde hazırlanmışsa işler kısa sürede halledilir.
  • Golden Visa, çalışma iznini içerir; sahibine otomatik olarak bir çalışma izni verilir. Hem İspanya’da ikamet hakkı hem de İspanya’da çalışma hakkı elde edilir.
  • Golden Visa, yatırımcının ailesinin de yanında kalmasına izin verir.

Golden Visa ile İspanya’da ne kadar kalabilirim ve süre dolduğunda uzatılabilir mi?

İlk yatırımcının ikamet izni iki yıl geçerlidir ve geçerlilik süresinin bitiminden sonra uzatılabilir.

Asgari yatırım seviyesi korunduğu sürece, beş yıllık dönemler için uzatılabilir. Bu sürenin ne kadar uzatabileceği konusunda bir sınır yoktur, ancak gerekli minimum yatırım seviyesinin her zaman korunması tek şarttır.

Golden Visa, uzun süreli ikamet etmek ya da İspanya vatandaşı olmak için için kullanılabilir mi?

Evet, aslında Golden Visa ile 5 yıldan sonra uzun süredir ikamet eden bir kişi kalıcı olarak İspanya’da yaşayabilir. İkamet iznini korumak için yatırımı düşürmemek en önemli koşuldur. Ancak bu konuda başka bir AB ülkesine ikamet etmek için değişiklik talebinde bulunma imkânı da vardır.

Eğer İspanya’da kalıcı olarak yaşıyorsanız, 10 yıl sonra İspanyol vatandaşlığına geçebilirsiniz. Ancak vatandaşlık için başvurma seçeneği sadece tam olarak İspanya’da ikamet eden yatırımcılar için geçerlidir.

Golden Visa sahibi olup da ara sıra İspanya’ya gelen kişiler vatandaşlık için uygun değildir.

Golden Visa, diğer Avrupa ülkelerini ziyaret etmeyi kolaylaştırıyor mu?

Evet, Golden VisaSchengen bölgesi ülkelerine de ziyareti kolaylaştırır, diğer ülkelerde turist vizesi olarak kabul görür. Bu da altın vize sahibinin bir İspanya vatandaşı olarak sınırsız süre İspanya’da, 90 gün süre ile de Schengen bölgesi ülkelerinde kalma hakkı anlamına geliyor.

Golden Visayı korumak için İspanya’da kalınması gereken minimum bir süre var mı?

Hayır, Golden Visa korumak için İspanya’da kalınması gereken bir minimum süre sınırı yok. Bununla birlikte, gönüllü olarak bir yıl içinde 6 aydan fazla İspanya’da kalmak isterseniz vergi mükellefi olursunuz ve ödeme yükümlülüğünüz olur