Amerika Yatırımcı Oturum Programı EB-5 Nedir ve Yatırımcıya Faydaları Nelerdir?

Amerika EB-5 Yatırımcı Oturum Hakkı ile ilgili hem riskli hem de kafa karıştıran birçok detay bulunmaktadır. Yatırımcıların konu ile ilgili doğru bilgiye ulaşması ve doğru kanallarla iletişime geçerek hareket etmesi çok önemlidir. Bu nedenle hukuk büromuz bu konuya hassasiyet ile yaklaşmakta ve her başvuran kişiyi Amerikalı avukat ve Amerika’da lisanslı yatırım uzmani partner’larımızla dogru yatırımlarla buluşturmak, her yatirimci için özel dosya hazırlayarak yatırımcının oturum iznini alana ve yatırımının geri dönüşünü gerçekleştirene kadar bütün hukuki ve yatırım sürecini yönetmek ve denetlemektir.

EB-5 Yatırımcı Programı Nedir?

Amerika EB-5 yatırımcı programı bu ülkede ABD Hükümeti’nin belirlediği bölgelerde ABD devleti tarafından onaylanmış projelere yatırımcı başına asgari 10 kişiye istihdam sağlamak suretiyle belirli kriterlerle uyan gayrimenkul projelerine  $500.000 tutarında yatırım yaparak 14-16 ay içinde kendisi eşi ve 21 yaş altı çocuklarına Amerika’da yasal oturum veren ve akabinde vatandaşlık sürecini başlatan bir ABD federal hükümet programıdır. Yatırımcı bu göçmenlik yasasından faydalanmak için $500,000 ını 5 yıl ABD hükümeti tarafından belirlenmiş bir  projede tutmalıdır. Yatırımcı Beş yıl sonunda yatırımını faiziyle beraber geri alır.

EB-5 Yatırımcı Programının Faydaları Nelerdir? 

  • Amerika’da yaşama hakkı olan Green Card ve ABD vatandaşlığını elde edebilmenin en kolay ve hızlı yolu
  • Daha önceden Amerika’ya yerleşen tanıdık veya işveren sponsorluğuna ihtiyacı olmaması
  • Ülkede şirket satın almak veya yönetmeye gerek kalmaması
  • Eş ve 21 yaş altı çocuklar için oturum hakkı ve ABD vatandaşlığı kazanımı
  • Çocukların eğitimlerini ABD vatandaşlarının haklarından yararlanarak sürdürme imkanı ve üniversite masraflarının ABD vatandaşı ile aynı seviyeye inmesi
  • Dil, meslek veya eğitim şartının aranmaması
  • Amerika’da dilediğiniz yere yerleşebilir ve isterseniz iş kurabilir, çalışabilir veya hiç çalışmayabilirsiniz.

EB-5 Yatırımcı Programına Kimler Başvurabilir?

Tek şart yatırımcıların yatırım yapacakları miktarın yasal yollardan elde edilmesini ispatlama zorunluluğudur. Yatırımcılar için iş geçmişi, yaş sınırı, dil bilmek, eğitim seviyesi anlamında özel bir şart bulunmamaktadır. Önemli olan yatırım yapılacak tutarın ne kadar zamanda ve nasıl gerçekleştiğidir. Yasal olması şarttır.

Amerika EB-5 Yatırımcı Vizesine Başvuru Süreci İşleyisi Nasıldır? 

Bu vizeye başvuru yapabilmek için Amerika’ya en az $500,000 tutarında bir yatırım yapmanız gerekmektedir. Yatırımın miktarı, yatırımın yapılacağı bölgeyi sizin seçmenize veya Amerikan Hükümeti tarafından saptanmış bir bölge olmasına bağlı olarak değişmektedir. Eğer $500,000′lık bir yatırım yapmayı planlıyorsanız,  Amerikan Hükümeti tarafından akreditasyon sahibi Bölgesel Yatırım Merkezlerinden (Regional Centers) birinde mevcut projelerin (otel,toplu konut, ofis binası, hastane, lojistic vs..)yatırım havuzuna 500,000 dolarlık yatırım yapmanız gerekmektedir. Yatırımınız 2 yıl süresince en az 10 kişiyi istihdam etmeyi kapsamalıdır. Ilk green card’ınızı başvurunuzu takiben 14-16 ay arasında alacak ve bunun akabindeki 2 senede green card’ınız şartların yerine gelmesi ile birlikte süresiz oturuma dönüşecektir. İlk green card’ınızı aldıktan sonraki 5 senenin 3 senesini bilfiil Amerika’da geçirirseniz 5 sene sonra otomatik olarak Amerikan vatandaşlığı hakkınız doğar.

EB-5 Yatırım Hakkı Amerika’da Yaşama Hakkı mı Demek?

EB-5 yatırım hakkı için yapılan başvurularda en çok tercih edilen yöntem, ABD hükümeti tarafından onaylı bölgelerde bir projeye $500,000 tutarında yatırım yaparak başvuru yapmak şeklindedir. Amerika’da yaşama hakkı olarak Amerika’lı developer partnerlerimiz aracılığıyla size sunulacak olan  projelerin hepsi EB-5 yatırımcı programı için ABD Hükümeti tarafından yaratılan kriterlere uygun projelerdir. Amerika’nın 50 eyaletinde ve ABD’ye bağlı iki özerk bölgede toplam 1.120 adet Bölgesel Yatırım Merkezi bulunmaktadır. Ancak aktif olarak projesi olan bölgelerin sayısı 20 ile 30 arasındadır.

Sizin için yatırım yapılacak proje seçildikten sonra başvuru dosyanız Amerika’lı ortak hukuk firmamız (Foster LLP) tarafından hazırlanır ve başvurunuz yapılır. Başvuru kabul edildikten kısa bir süre sonra Green Card elde ederek Amerika’da yaşama iznine sahip olursunuz.

EB-5’in Diğer Yatırım Programlarından Farkı Nedir?

EB-5 bir yatırımcı programıdır ve yapılacak yatırımın durumu ile birlikte size Green Card alma imkanı sağlar. Bu program aracılığıyla yapacağınız yatırım miktarı ile Amerika’da dilediğiniz yere yerleşebilir ve isterseniz iş kurabilir, çalışabilir veya hiç çalışmayabilirsiniz.

E1 ve E2 vizesi ise bir girişimci programıdır ve size sadece Amerika’da çalışma izni sağlar. Yani E1 ve E2 programlarında ileride Amerikan vatandaşı olma şansı bulunmamaktadır. Ayrıca çalışma izninizin devamlı olarak yenilenmesi zorunluluğu vardır.